.RU
Карта сайта

7. At what rate of simple interest per annum an amount will be doubled in 10 years?

7. At what rate of simple interest per annum an amount will be doubled in 10 years?

(a) 10%
(b) 7.5%
(c) 16%
(d) 15%


Answer :

(a) 10%

8. If 10 cats can kill 10 rats in 10 minutes how long will it take 100 cats to kill 100 rats .

(a) 1 minutes
(b) 10 minute
(c) 100 minutes
(d) 10000 minutes


Answer :

(b) 10 minutes

9. The acute angle between the hour hand and minute hand of a clock at 4 PM.

(a) 900
(b) 1200
(c) 1500
(d) 2400


Answer :

(b) 1200

10. When a shop keeper sold 2/3 of an item, he got the cost price of the whole lot. What is the percentage of his profit?

(a) 33 1/8 %
(b) 66 2/3 %
(c) 25 %
(d) 50 %


Answer :

(d) 50%

11. If you add 100 to a certain number, the result will be more than, if you multiply that number by 1000 what is that number?

(a) 1.5
(b) 1.0
(c) 2.5
(d) 2.0


Answer :

(b) 1.0

12. If 75 % of a number is added to 75, the result is the number itself, then the number is:

(a) 250
(b) 750
(c) 400
(d) 300


Answer :

(d) 300

13. A student has to secure 40 % marks to pass. He gets 150 marks and fails by 30 marks. What is the maximum marks?

(a) 400
(b) 500
(c) 475
(d) 450


Answer :

(d) 450

14. A school has enough food for 400 children for 12 days. How long will the food last if 80 more children join them?

(a) 6 days
(b) 7 days
(c) 10 days
(d) 8 days


Answer :

(c) 10 days

15. The height of a cone and its base diameter are equal. If the base radius is ‘r’ what is its slant height?

(a) 3r
(b) 4r
(c) √5r
(d) √3r


Answer :

(c) √5r

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Railway Recruitment Board Solved Paper English (2009)



(Correct Spelling)



1. (A) Comitment

(B) Comittment
(C) Committment
(D) Commitment
Ans : (D)

2. (A) Fullfil

(B) Fulfil
(C) Fulfill
(D) Fullfill
Ans : (B)

3. (A) Defendant

(B) Defendent
(C) Defandent
(D) Defandant
Ans : (A)

4. (A) Varstile

(B) Verstile
(C) Versatile
(D) Vorstyle
Ans : (C)

5. (A) Recomand

(B) Recommend
(C) Reconand
(D) Recomend
Ans : (B)

6. I always fall ……… old Friends in times of need.

(A) over
(B) through
(C) back on
(D) off
Ans : (C)

7. The party decided to take the shortest…… to its destination.

(A) root
(B) route
(C) distance
(D) direction
Ans : (B)

8. The girl was very pleased……… herself.

(A) in
(B) on
(C) over
(D) with
Ans : (D)

9. Because of deforestation birds are……… their nerting places.

(A) cooking
(B) conserving
(C) searching
(D) demanding
Ans : (C)

10. The thieves broke…… the museum to steal the painting.

(A) up
(B) side
(C) off
(D) into
Ans : (D)

11. Where was the battle of Plassey fought ?

(A) Karnal
(B) Haldighati
(C) Mysore
(D) Bengal
Ans : (D)

12. Who was the first Vice-President of India ?

(A) Dr. S. Radhakrishnan
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) C. V. Raman
(D) Jawahar Lal Nehru
Ans : (A)

13. What was the reason behind the mutiny of 1857 ?

(A) Cartridge containing fat
(B) Frustration in soldiers
(C) Failure of British Government
(D) Administrative research
Ans : (B)

14. Which of the following is UHF ?

(A) 40 MHz
(B) 400 MHz
(C) 400 KHz
(D) 40 KHz
Ans : (B)

15. Mass of a particle is m and its momentum is p. Its kinetic energy will be—

(A) mp
(B) p2m
(C) p3m
(D) p2/2m
Ans : (D)

16. S. I. unit of power is ‘watt’. It is equivalent to which of the following ?

(A) Kgms–2
(B) Kgm2s–2
(C) Kgm2s–3
(D) None of these
Ans : (C)

17. Who among the following cricketers scored the highest runs—

(A) Brien Lara
(B) Sanat Jaysurya
(C) Sachin Tendulkar
(D) Virendra Sehwag
Ans : (C)

18. Which is the oldest Veda ?

(A) Samveda
(B) Rigveda
(C) Yajurveda
(D) Atharvaveda
Ans : (B)

19. Who was the founder of Pakistan ?

(A) Mohammad Ali Jinna
(B) Liyaquat Ali Khan
(C) Gaffar Khan
(D) Benazir Bhutto
Ans : (A)

20. Who invented television ?

(A) J. L. Baird
(B) Lawrance
(C) Frederick Trechithic
(D) King Gillette
Ans : (A)

21. Who invented wireless ?

(A) Marconi
(B) Charles Caterin
(C) George Cayley
(D) Zenobe Gramme
Ans : (A)

22. Which of the following was the battle strategy of Shivaji against Mughals ?

(A) Alert army
(B) Large army
(C) Political monopoly
(D) Guerilla warfare
Ans : (D)

23. Find out the next term of the series—

1, 2, 4, 7, 11, ……
(A) 16
(B) 12
(C) 9
(D) 4
Ans : (A)

24. Which of the following cities is termed as the Pink city ?

(A) Jaipur
(B) Jodhpur
(C) Ajmer
(D) Delhi
Ans : (A)

25. Who wrote the Meghdoot ?

(A) Kalidas
(B) Vatsyayan
(C) Chanakya
(D) Premchand
Ans : (A)

26. Find out the missing term of the series—

11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, 41……
(A) 43
(B) 47
(C) 53
(D) 51
Ans : (B)

27. Which of the following is a creation of Maithili-Sharan Gupta ?

(A) Saket
(B) Urvashi
(C) Prempachisi
(D) Gatha
Ans : (A)

28. Which is the longest railwayline of the world ?

(A) Trans-Siberian
(B) Trans-Canadian
(C) Orient Railway line
(D) Railwayline from London to Paris
Ans : (A)

29. Which of the following states has the highest number of voters ?

(A) Uttar Pradesh
(B) Bihar
(C) Rajasthan
(D) Gujarat
Ans : (A)

30. Garaba folk dance belongs to which of the following states ?

(A) Manipur
(B) Assam
(C) Gujarat
(D) Orissa
Ans : (C)

(Nearest Meaning)



31. Addicted—

(A) wild
(B) enhaneed
(C) sentenced
(D) incline
Ans : (D)

32. Bewilder—

(A) Cross
(B) Seize
(C) Puzzle
(D) Annoy
Ans : (C)

33. Destitute—

(A) Sick
(B) Poor
(C) thin
(D) Angry
Ans : (B)

34. Genteel—

(A) Clever
(B) Polite
(C) Hopeful
(D) Lovable
Ans : (B)

35. Camouflage—

(A) Deject
(B) Disappear
(C) Drown
(D) Conceal
Ans : (D)

36. A thing liable to be easily broken—

(A) Breakable
(B) Ductile
(C) Brittle
(D) Delicate
Ans : (C)

37. Animal living on land and in water—

(A) Ambiguous
(B) Pacify
(C) Amphibian
(D) Ambivalend
Ans : (C)

38. One who does not care for literature or and—

(A) Barbarian
(B) Philistine
(C) Primitive
(D) Literate
Ans : (B)

39. The following country is the winner of the last three world cricket coups—

(A) Pakistan
(B) India
(C) Australia
(D) Sri Lanka
Ans : (C)

40. Find the odd man out—

1, 5, 14, 30, 50, 55, 91
(A) 5
(B) 50
(C) 55
(D) 91
Ans : (B)

41. Find out wrong number in each sequence—

582, 605, 588, 611, 634, 617, 600
(A) 634
(B) 611
(C) 605
(D) 600
Ans : (A)

42. A boy was asked to multiply a number by 25. He instead multiplied the number by 52 and got the answer 324 more than the correct answer. The number to be multiplied was—

(A) 12
(B) 15
(C) 25
(D) 32
Ans : (A)

43. Insert the missing number—

16, 33, 65, 131, 261, (……)
(A) 523
(B) 521
(C) 613
(D) 721
Ans : (A)

44. 3251 + 587 + 369 – ? = 3007

(A) 1250
(B) 1300
(C) 1375
(D) 1200
Ans : (D)

45. If 2 tables and 3 chairs cost Rs. 3500 and 3 tables and 2 chairs cost Rs. 4000, then how much does a table cost ?

(A) Rs. 500
(B) Rs. 750
(C) Rs. 1000
(D) Rs. 1500
Ans : (C)

46. The sum of first five prime numbers is—

(A) 11
(B) 18
(C) 26
(D) 28
Ans : (D)

47. Three numbers are in the ratio 1 : 2 : 3 and their H. C. F. is 12. The numbers are—

(A) 4, 8, 12
(B) 5, 10, 15
(C) 10, 20, 30
(D) 12, 24, 36
Ans : (D)

48. Income of a company doubles after every one year. If the initial income was Rs. 4 lakhs, what would be the income after 5 years ?

(A) Rs. 1•24 crores
(B) Rs. 1•28 crores
(C) Rs. 2•52 crores
(D) Rs. 2•56 crores
Ans : (B)

49. Water boils at 212

°

F or 100

°

C and melts at 32

°

F or 0

°

C. If the temperature of a particular day is 35

°

C, it is equivalent to—

(A) 85°F
(B) 90°F
(C) 95°F
(D) 99°F
Ans : (C)

50. A Bazar has an average of 510 people on Sundays and 240 on other days. The average number of people per day in a month of 30 days beginning with a Sunday is—

(A) 250
(B) 276
(C) 280
(D) 285
Ans : (D)

51. Kumar is older than Vishnu who is younger than Ashoka. Harsha is older than Anil but younger than Vishnu, Ashoka is younger than Kumar. Who is the youngest ?

(A) Kumar
(B) Ashoka
(C) Vishnu
(D) Anil
Ans : (D)

52. A station director starts from the radio station Jalandhar and drives 15 km towards west, turns, left and covers another 10 km and again turns, right and covers 18 km. In which direction is he driving ?

(A) South
(B) West
(C) South West
(D) North West
Ans : (B)

53. If TOM = 48 and DICK = 27, what is HARRY equal to ?

(A) 50
(B) 44
(C) 70
(D) 60
Ans : (C)

54. If UNDERSTAND is coded as 1234567823, how will START be coded ?

(A) 56781
(B) 83243
(C) 73652
(D) 67857
Ans : (D)
2014-07-19 18:44
  • Контрольная работа
  • Контрольная работа
  • Контрольная работа
  • Контрольная работа
  • Контрольная работа
  • Контрольная работа
  • Контрольная работа
  • Контрольная работа
  • Контрольная работа
  • Контрольная работа
  • Контрольная работа
  • Контрольная работа
  • Контрольная работа
  • Контрольная работа
  • Контрольная работа
  • Контрольная работа
  • Контрольная работа
  • Контрольная работа
  • Контрольная работа
  • Контрольная работа
  • Контрольная работа
  • Контрольная работа
  • Контрольная работа
  • Контрольная работа
  • Контрольная работа
  • © sanaalar.ru
    Образовательные документы для студентов.